Ludmila Seefried-Matějková a její sochařská expozice v Chotěšově

Sochařka L. Seefried-Matějková se narodila v roce 1938 v Heřmanově Městci. Vystudovala Výtvarnou školu v Praze, obor sochařství u prof. M. Uchytilové-Kučové. Od roku 1973 pracuje jako samostatná sochařka v Berlíně. Má za sebou samostatné i skupinové výstavy v Německu, Rakousku, Velké Británii, Polsku, Dánsku i v České Republice. Po mnoha desetiletích strávených v zahraničí, se L. Seefried-Matějková vrací do České Republiky a zároveň přiváží své celoživotní sochařské dílo.

Spolek Klášter Chotěšov, pod vedením Ing. arch. Jana Soukupa z Plzně, spolu s obcí Chotěšov, oslovil L. Seefried-Matějkovou s možností uložení i vystavení těchto děl v prostorách, po vzájemném setkání paní Seefried - Matějková nabízené prostory přijala. Vznikla tak expozice, která se bude v určitých časových intervalech proměňovat.

Touto instalací získal klášter další pomyslný výstavní rozměr. Vzhledem k tomu, že práce L. Seefried-Matějkové jsou plné duševních podnětů, spadajících až k intimnosti lidského života a konání, jedinečně tak dotváří pocity, které toto prostředí vyvolává. Velká část figurálních prací, jsou v životních velikostech, což je další atribut, který do rozlehlých prostor konventu patří. Vždyť sochy život kláštera provázely po celá staletí.

Věříme, že právě tato sochařská expozice bude dalším důvodem, proč se do kláštera v Chotěšově podívat a zároveň si odnést nevšední vizuální i duševní zážitek.

Sochařská expozice Ludmily Seefried-Matějkové je možné navštívit jak ve dnech otevřeného kláštera, tak na objednávku ve dnech pracovních.